Ekonomi

Türkiye imalat PMI, ikinci çeyrek, altında yeni rekor: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – ABD vadeli işlemleri, ikinci çeyrek başlarken Wall Street’te daha yüksek bir açılışa işaret etti. Altın fiyatları, Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentilerle yeni bir rekora yükseldi. Ticaret hacimleri tatil nedeniyle azalan ticarette hafif kalmaya devam edecek gibi görünürken petrol fiyatları yükselişte. Türkiye imalat PMI verisi sektörde istikrara işaret etti.

1. Vadeli işlemler yükseldi

Verilerin, Şubat ayında fiyatların beklenenden daha az arttığını göstermesi ve Fed’in, Haziran ayında faiz indirimine gitme ihtimalini masada tutmasıyla, ABD hisse senedi vadeli işlemleri Pazartesi günü yükseldi.

Dow %0,3, S&P 500 %0,3 ve Nasdaq 100 %0,5 yükseldi.

Çin’in PMI verilerinin, imalat faaliyetlerinin son altı ayda ilk kez genişlediğini göstermesinin ardından Wall Street ikinci çeyreğe hazırlanırken hissiyat arttı.

Avustralya, Hong Kong, Birleşik Krallık ve Almanya dahil olmak üzere birçok piyasanın Paskalya tatilinden dolayı kapalı olması nedeniyle işlem hacimleri düşük kalacak.

Yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapacağına dair umutlarla Mart ayı için ISM imalat PMI verilerine bakacak.

2. 2. çeyrek başlıyor

ABD borsaları, yapay zeka ile ilgili hisse senetlerine yönelik iyimserlik ve Fed’in bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileriyle yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

ABD’de üç ana endeksin her biri sağlam çeyreklik kazançlar kaydetti. S&P 500 %10’un üzerinde bir tırmanış ile 2019’dan bu yana en büyük ilk çeyrek kazancını elde etti.

Bu yükselişin ikinci çeyrekte de devam edip etmeyeceği büyük ölçüde Fed’e bağlı. Yılın başında piyasalar Fed’den altı faiz indirimi bekliyordu; şimdi sadece üç faiz indirimi fiyatlanıyor ve yetkililer, henüz enflasyonun faiz indirimini haklı çıkaracak kadar düştüğünün sinyalini vermedi.

Güçlü ivmenin devam etmesi, Nisan ayının ikinci haftasında ciddi bir şekilde başlayacak olan kurumsal kazançlara da bağlı olacaktır.

3. Altın, faiz indirimi beklentileriyle yeni rekor seviyelere ulaştı

ABD’de enflasyonun daha düşük çıkmasının Fed’in Haziran ayında yılın ilk faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri güçlendirmesiyle, altın fiyatları rekor seviyeye yükseldi.

Spot altın seansın başlarında 2.265,73 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %1,1 artışla 2.258,88 dolar oldu. ABD altın vadeli işlemleri %1,8 değer kazanarak 2.279,40 dolardan işlem gördü.

Investing.com’un Fed Faiz Görüntüleme Aracına göre yatırımcılar, şu anda Fed’in Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlama olasılığını %60 olarak fiyatlıyor.

Düşük faiz oranları külçe altın tutmanın fırsat maliyetini azaltıyor.

Mart ayında faiz indirimi beklentileri, güçlü güvenli liman talebi ve Merkez Bankası alımlarıyla desteklenen hızlı bir rallinin ardından altın, üç yıldan uzun bir sürenin en büyük aylık yükselişini kaydetti.

4. Microsoft, Teams ve Office’i küresel olarak ayıracak

Microsoft (MSFT), sohbet ve video uygulaması Teams’i küresel olarak Office ürününden ayrı olarak satacak. Altı ay önce Avrupa’da olası bir AB antitröst cezasını önlemek amacıyla iki ürünü ayırmıştı.

Avrupa Komisyonu, Salesforce’un sahip olduğu rakip çalışma alanı mesajlaşma uygulaması Slack’in 2020’deki şikayetinden bu yana Microsoft’un Office ve Teams’i birbirine bağlamasını soruşturuyor.

Bir Microsoft sözcüsü, “Müşterilerimiz için netlik sağlamak amacıyla, Teams’i Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre’deki M365 ve O365’ten ayırmak için geçen yıl attığımız adımları küresel olarak genişletiyoruz.” dedi.

“Bunu yapmak, çok uluslu şirketlere satın alımlarını farklı coğrafyalarda standartlaştırmak istediklerinde daha fazla esneklik sağlayarak Avrupa Komisyonu’ndan gelen geri bildirimlere de karşılık veriyor.”

5. Petrol fiyatları yükseliyor

Petrol fiyatları, Çin’den gelen iyimser fabrika verilerinin talep görünümünü desteklemesinin yanı sıra arz sıkışıklığına ilişkin endişelerin de fiyatları desteklemesiyle yükselişe geçti.

ABD ham petrol vadeli kontratları geçen haftaki %3,2’lik kazancın ardından %0,5 artışla varil başına 83,58 dolardan işlem görürken Brent geçen hafta %2,4 yükseldikten sonra %0,3 artışla 87,33 dolar oldu.

Pazar günü resmi bir fabrika anketine göre Çin’in imalat faaliyeti, Mart ayında son altı ayda ilk kez genişledi ve emlak sektöründeki kriz, ekonomi üzerinde bir engel olmaya devam etse de dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında petrol talebini destekledi.

OPEC+’nın, üretim kesintilerini Haziran sonuna kadar uzatma sözü vermesi ve bunun da Kuzey Yarımkürede yaz aylarında ham petrol arzını sıkılaştırabilecek olması nedeniyle Brent, geçen ayın ortasından bu yana 85 doların üzerinde seyrederken her iki gösterge de Mart ayında art arda üçüncü kez yükseliş kaydetti.

6. Türkiye imalat PMI yayımlandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayımlanan Mart 2024 Türkiye İmalat PMI Raporu ve Sektörel PMI Raporu, Türkiye’nin imalat sektörünün mevcut durumunu değerlendirdi. Raporlar, sektörün genel olarak durağan bir seyir izlediğini ortaya koyuyor.

İSO’nun Mart ayına dair raporlarına göre Türkiye’nin imalat sektörü genelinde faaliyet koşulları dengeli bir seyir izliyor. Şubat ayındaki 50,2 seviyesinden hafif bir düşüşle manşet PMI’nin Mart’ta 50’ye gerilemesi, sektördeki istikrarın göstergesi olarak kabul ediliyor. Üretimdeki hafif artışa rağmen yeni siparişler ve istihdam hacmindeki istikrarın sağlanamadığı belirtiliyor.

Yeni siparişlerdeki yavaşlama, son dokuz ayın en düşük seviyesinde kaydedilirken enflasyonun yüksek seyretmesinde, Türk lirasının ABD doları karşısındaki değer kaybının etkisinin büyük olduğu ifade ediliyor.

Bu haberde Reuters’in katkısı bulunmaktadır.

haberyesilhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu