Bir Şeyle Uğraşırken veya Konsantre Olurken Neden Dilimizi Dışarı Çıkartıyoruz? İlginç Teoriler Var!
Yazı yazmak gibi odaklanmanız gereken durumlarda dilinizin dışarı çıktığını hiç fark etmiş miydiniz? Sizde olmasa bile elbet bir çocukta görmüşsünüzdür.
Otomatik olarak meydana gelen ve neredeyse tüm insanlarda görülen bu durumun nedenini anlatalım.
“Motor taşması” denilen bir teori var.
Frontiers in Psychology adlı dergide, 2019 senesinde yayımlanan araştırmaya göre; beynin dile ayrılan bölgesinin, el becerisi ve alet kullanımına ayrılmış sinir ağlarıyla örtüştüyor. El bölgesinde aktive olan nöronlar, ağzı yönlendiren sinir dokusuna taşarak dili aktif hâle getiriyor.
Bu yüzden, yazı yazmak gibi bir ince motor becerisine odaklandığımızda motor beceri taşarak dil bölgesine yayılıyor ve dilimiz istemsizce dışarı çıkıyor. Ancak odaklanma davranışına ilişkin tartışmalar henüz kesin değil ve evrimsel sebepler gibi bildiğimizden çok daha fazlası olabileceği düşünülüyor.
Diğer bir teori, odaklanmamıza yardımcı olmasıyla ilgili.
Dilimiz, sürekli hareket eden devasa bir kas. Yutkunmamıza yardımcı oluyor, boğulmamızı önlüyor, kelimeleri oluşturan sesleri hareketleriyle üreterek iletişim kurmamızı sağlıyor… Tüm bunlar, beynimize büyük bir veri akışı gönderiyor.
Dilimizi dışarı çıkardığımızda ya da ısırdığımızda, akış kesiliyor ve konsantre olmak için daha fazla beyin gücü sağlanıyor.
Peki bu davranış neden çocuklarda daha yaygın görülüyor?
Bazı alışkanlıklarımız ve davranışlarımızı büyüdükçe dizginlemeyi öğreniyoruz. Bir şeyle uğraşırken dilimizi dışarı çıkarmanın dışarıdan tuhaf görünebileceğini tahmin edebiliriz. Bu yüzden zamanla bu hareketimizi bastırmayı öğrendiğimiz tahmin ediliyor.